Historia

Po kilkudziesięciu latach najpiękniejsza kamieniczka starego miasta w Pszczynie wróciła do swej tradycyjnej funkcji jako restauracja "Frykówka". Tradycje tego budynku sięgają XVIII wieku. Zbudowano go bowiem po wielkim pożarze Pszczyny w 1748 roku, a firma działała od 1979 roku.

Jest to dom w stylu barokowym, usytuowany na rogu rynku i ulicy Ratuszowej. Wzniesiony na rzucie litery "L", piętrowy z facjatką, dwutraktowy. Część środkowa kamieniczki ujęta masywnymi półkolumnami na wydatnych kamiennych cokołach, a pomiędzy nimi znajduje się portal, zwieńczony półkoliście. Najstarszy widok "Frykówki" zachował się na barwnej fotografii Emila Depoix z 1864r.

Dzisiaj starannie odnowiona kamieniczka jest ozdobą starego miasta, a restauracja "Frykówka" zaprasza miłych gości.

Właściciele Frykówki

W swojej długoletniej i bogatej historii Frykówka zmieniała swoich właścicieli i przeznaczenie. Pierwszym znanym właścicielem Frykówki z 1807 roku jest dr medycyny Jan Fryderyk Pfaff. Do roku 1878 kamienica znajduje się w posiadaniu rodziny Pfaff, a dokładnie w rękach córki doktora–Marii i jej mężów a później syna- Antoniego Juttnera. W roku 1878 właścicielem zostaje kupiec Emil Beigel, który to w latach 1878-1897 prowadzi w lokalu sprzedaż artykułów spożywczych. Natrafiono na reklamę esencji octowej, którą można było nabyć w aptece „Pod Murzynem”
i „u kilku innych kupców, między innymi u E. Beigela”.(załącznik nr 6/08.1895)

Jego następca Fedor Kern w 1897 r. występuje w aktach jako właściciel szynku. Reklamuje w pszczyńskiej gazecie („Anzeiger fur den Kreis Pless”) w grudniu 1902 r. towary na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Poleca: norymberskie pierniki, wina reńskie, węgierskie i zamorskie, astrachański kawior, a także duży wybór cygar.(załącznik nr 7/nr101 19.12.1902; załącznik nr 8/ nr 101 19 12. 1902)/. Lata 1909-1945 to okres kiedy kamienica należy do rodziny Fricke. Z zachowanych materiałów reklamowych z 1920 r. wynika że firma oferuje artykuły spożywcze, jak: przyprawę magii, masło , jabłka, winogrona, a także towary delikatesowe: prawdziwy ser ementalski, brunszwicką kiełbasę, orzechy brazylijskie, węgorze czy łososie. Polecaną specjalnością firmy były węgierskie i tokajskie wina, niemieckie i francuskie szampany.(załącznik nr 12 30.08 .1910; Załącznik nr 13/ 16.12.1910; załącznik nr 14/ 22.11.1910; załącznik nr 4)

Po zakończeniu działań wojennych przez pewien czas we Frykówce urządzono stołówkę miejską. W Latach pięćdziesiątych swoją siedzibę miały tam ZMP, ZHP i B.P.P. Od roku 1970 do 2000 działał tam pszczyński oddział PTTK. Natomiast od roku 2001 w kamienicy mieści się urokliwa restauracja Frykówka, która zaprasza wszystkich miłych gości.

Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!